Tworzenie własnych komiksów opowiadających historie.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem przemiany materii, jaki pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, aby oswobodzić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, który zostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od rodzaju winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury buchania – dowiedz się więcej na stronie wina. Wina mają dodatkowo nieduże ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one bezpośrednim skutkiem fermentacji, niemniej jednak hydrolizy pektyn (odkrywających się w skórce winogrona) za pomocą przedsięwzięcia enzymów. Ponieważ pektyna znajduje się bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina obejmują dużo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych wypadkach się podgrzewa sok, żeby usunąć tą zawartość metylową, choć w takiej ilości nie jest ona złośliwa dla organizmu ludzkiego.
3. Znajdź więcej
4. Przejdź do strony
5. Sprawdź tutaj Przykłady udanych działań na rzecz społeczności lokalnej.